En fødselsdagssang er et fremragende alternativ til en tale eller en anden form for underholdning. Men lige så dejlig personlig, humoristisk og fællesskabstiltalende en fødselsdagssang kan være, lige så pinlig og tåkrummende er den akavede mumlen en dårligt skrevet sang medfører.

Her følger fem gode råd du kan følge i dine bestræbelser på at skrive en god fødselsdagssang til en hvilken som helst fødselar.

 • Sørg for en rød tråd
 • Vælg melodien
 • Målret dit ordvalg
 • Tjek stavelser
 • Læs korrektur

Sørg for en rød tråd

En god måde at komme i gang med skrivningen på er at lave en slags brainstorm. Gennemgå de minder du måtte have med fødselaren og skriv dem ned på et stykke papir eller i en notesblok.
Sæt dem derefter i kronologisk rækkefølge. Dette gøres for at undgå, at sangen bliver rodet og forvirrende ved at springe frem og tilbage i tid.
en sang kan hurtigt blive forvirrende at synge, hvis der er rod i kronologien.
Udvælg til sidst de bedste/sjoveste/vigtigste minder og du er klar til næste trin.

Vælg melodien til din fødselsdagssang

Næste trin vil være at vælge en melodi. Her er nogen ting der er værd at overveje når det kommer til melodivalg:

 • Kender de andre gæster til melodien? Det må ikke være for speciel en melodi med mindre du vil synge sangen højt for fødselaren selv.
 • Målret melodien en anelse. Fødselaren vil få den bedste oplevelse ud af sangen, hvis der bliver valgt en melodi han/hun kan relatere en smule til. De gamle folkeviser kan være meget gode i mange sammenhænge, men til Andreas´ 10-års fødselsdag, vil Andreas være den eneste, der ligner et spørgsmålstegn.
  Samtidig kan det også være en god mulighed for at udvise lidt opmærksomhed over for fødselaren, hvis man f.eks. vælger en melodi, som man ved han/hun er stor fan af.
 • Tempoet i melodien. Vil alle være i stand til at følge med? Meget vigtig faktor. Hvis sangen går for hurtigt bliver det en stor gang mumlen, og ingen får noget godt ud af sangen.

Fødselsdagssange skal have målrettet sit ordvalg

Når indholdet er på plads og melodien måske ikke lige frem på plads, men i hvert fald i støbeskeen kan du gå i gang med den del af opgaven, der skiller fårene fra bukkene, de professionelle fra amatørerne og en god sang fra en mellem-god sang. Ordvalget.
Alle kan lave rim på et eller andet plan, selv små børn. Det det handler om her, er at sørge for at sproget matcher enten fødselaren eller hovedparten af gæsterne.
Igen vil jeg tage udgangspunkt i Andreas´ 10-års fødselsdag, hvor 10 år gamle Andreas modtager en sang fyldt med gamle ord eller udtryk, måske lange ord eller omskrevne sætninger og ikke får en disse ud af den, fordi sproget slet ikke henvender sig til ham.
Et godt tip i det her tilfælde vil være at plotte linjerne fra sangen ud én for én og spørge sig selv; Ville jeg sige det her til Andreas i en rigtig samtale? Hvis ikke bør man genoverveje sit ordvalg.

Tjek stavelser

Nu er sangen ved at have fundet sin form og den sidste afpudsning af hjørner og kanter er tilbage.Det næstsidste punkt på dagsordenen er at tjekke stavelser.Passer det antal stavelser, der bliver brugt i den oprindelige tekst til den melodi du har valgt til det antal stavelser, der nu er i din egen hjemmekomponerede tekst. Den simpleste måde at tjekke dette på er at gennemgå sangen linje for linje og tælle vokalerne. Hvis der er lige så mange som i den oprindelige tekst er du godt på vej. Det kan faktisk være en rigtig god hjælp at klappe sig igennem vokalerne også. Præcis som man gjorde i folkeskolen.

Passer stavelserne ikke er man enten nødt til at udelade et af de ord, der ikke er bærende for forståelsen af teksten/historien eller man kan gøre brug af synonymer. Et synonym er et ord, der betyder det samme som et andet ord. F.eks. fantastisk/vidunderlig, flot/smuk, dårlig/skidt, løb/sprint, forkølelse/snue osv.

Læs korrektur

Nu til sidste punkt inden sangen er færdig og klar til den store dag. Korrekturlæsning.
Nu kan det godt være der kommer nogle grimme flash backs til gymnasietiden, hvor korrekturlæsning måske ikke lige var favoritdisciplinen, men ikke desto mindre er den nødvendig og hurtig at klare. Den er nødvendig fordi intet i verden ser mere uprofessionelt og sjusket ud end når producenten, forfatteren, eller hvem der nu står bag et stykke arbejde, afleverer et stykke tekst med stavefejl. Vil du virkelig skilte med din dumhed? Nej, vel?

EN FØDSELSDAGSSANG MÅ ALDRIG INDEHOLDE STAVEFEJL!!

Få en ven, et familiemedlem eller naboen til at læse korrektur på din fødselsdagssang inden den kommer i trykken. Det kan i værste fald forårsage pinlig tavshed, mumlen i krogene og sågar en smule bagtaleri, hvis ikke man giver denne disciplin nok en opmærksomhed.

Nu er du klar til fødselsdag med din egen hjemmekomponerede fødselsdagssang, en gave i sig selv. Men guiden oven over ville kunne bruges til en hvilken som helst anledning, det kunne være bryllupper, guld-/sølv-/kobberbrullupper eller konfirmationer, hvor en sang skal være en del af underholdningen. Kunsten at kunne skrive sine egne fødselsdagssange, eller sange til andre festlige lejligheder, har flere fordele end som så.

 • Man sparer først og fremmest de udgifter, der er ved at få en professionel sangskriver til at klare ærterne for sig.
 • Man tvinger sig selv til at gøre en indsats for fødselaren.
 • Man får en personlig både for fødselaren og for dig selv.

Måske kan du endda nu tilbyde dine venner at skrive deres fødselsdagsssange fremover og på den måde tjene en lille skilling ved at benytte og udfordre din kreativitet.

Held og lykke, og god fest