Hvad er forskellen på en skålesang og en drikkevise? Hvordan og hvornår bruges de, og hvad skal du vælge? Find ud af det her.

Skålesange og drikkeviser er almindeligt kendte til hver en fest i det ganske danske land. Fra fødselsdagsfesterne kender vi alle ”så gi’r han nok en lille en. En lille en. en lille en, så gi’r han nok en lille en, en lille bit-te e-en” –og dem synger vi glade og gerne med på. Men skålesange og drikke viser har forskellige anledninger og hver deres betydning.

Skålesange

Skålesange kender vi fra de fleste festlige anledninger, som en sang der synges inden der udråbes en skål for festens midtpunkt. Skålesange anvendes når man ønsker at udbringe en fælles skål, hvor hele festen deltager i at udbringe en skål for den der er i centrum. Skålesange kan være både sjove og lumre, og handler som hovedregel altid om, at give en lille anledning til at alle hæver glasset og udbringer en skål. Det at synge i fællesskab giver en festlig stemning og er med til at gøre festen endnu mere festlig. Ofte er det sådan, at jo flere gange man har sunget en skålesang, jo højere bliver koret og desto mere festlig bliver stemningen. En skålesang er som regel en kortere sang, der har til formål at skabe en festlig stemning og gøre skålen til en fælles hyggelig festskaber. Skålesange kan også være lange, men jo længere sangen er, og jo mere den handler om det der drikkes, jo mere nærmerden sig kategorien drikkeviser.

Et eksempel på en skålesang kunne være denne:

Da hønsehuset brændteville hanen ikke ud,
den baskede med vingernefor den var hønefuld.
Det er vi ik’ endnu,det er vi ik’ endnu.
Så tag dit glas og drik det ud.

For hvis vi ik’ sku’ ku’,hvem fa’en sku’ så ku’ ku’
vi har jo altid ku’ endnu!

Læs mere om skålesange her. 

Skålesange og drikkeviser

Drikkeviser

Drikkeviserne adskiller sig fra skålesange ved at være sange der handler om at hylde den drik man drikker. Drikkevisen kan være mindst ligeså festlig som skålesangen, men handler mere om at synge en fællessang der handler om den øl, vin eller spiritus man indtager. Det er en god anledning til at skabe god stemning til enhver fest, herrefrokost eller højtidsanledning. For eksempel har påskefrokosten traditionelt budt på øl ogsnaps. Her kunne man for eksempel synge sangen ”Opsang for venner om øllet” -melodi: Poul sine høns,:

Rejser sig søen med skumhvide manker,
flyver for blæsten det gnistrende sølv,
da slår som sømænd vi lid til et anker,
men det forstår sig et anker med øl.
Alting bør passe som hånd i en handske:
Whisky for skotter og vin for de franske.
Sherryen skænker vi gerne de spanske,
-de kan dog ikke stikke danskerens øl!

Skål for hver snedker, som midt under maset
ta’r sig en ølhøvl –og høvler med den.
Skål for den murer, som højt på stilladset
læsker sig halsen, den ærlige svend.
Saven den suser, og mejslerne klinger,
smeden sin flaske som forhammer svinger.
Sker det at digterens vers mangler vinger,
-da er hans krikke ikke vandet med øl.

Græsset skal gulne,og kornet må falde,
-alting fortæres af rust og af møl.
Men ved det skummende krus er vi alle
glade som lærker og frie som føl.
Solen skal bage og bierne brumle,
Danmark skal dufte af malt og af humle.
Bare min tønde er tyk som en tromle,
-så skal jeg ikke drikke andet end øl.

Når festen er i gang, er begge sangtyper med til at gøre stemningen glad og festligt. Festens anledning og de gæster der deltager hjælper dig til at vælge den rigtige sang. En fødselsdagsfest eller et bryllup er en god anledning til forskellige skålesange, mens en herrefrokost eller højtidskomsammen oftest giver anledning til en god drikkevise, da der er bedre tid til at synge de lidt længere drikkeviser. Det bedste du kan gøre, er,at vælge en sang eller to som du synes kunne væremed til at gøre festen endnu gladere, og du kan finde masser af inspiration til sjove sange på www.festsangetilalt.dk, et godt eksempel kunne være denne:

Læs mere om drikkeviser her.

Du kan jo selv gå videre, og beslutte om disse er drikkeviser eller skålesange – eller bare en festlig sang, der sætter stemningen i top.